Myanmar’daki çatışmalar 50 bin sivili yerinden etti
Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar’daki çatışmaların ülkenin Shan eyaletinde yaklaşık 50 bin sivilin yerinden edildiğini bildirdi.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Myanmar’daki yeni duruma ilişkin bir rapor yayınladı.
Raporda, Myanmar’daki darbe karşıtları ile askeri rejim arasında son 2 haftadır devam eden çatışmalar nedeniyle 9 Kasım itibarıyla yaklaşık 50 bin kişinin Shan Eyaleti’ne göç etmek zorunda kaldığı kaydedildi. .
Raporda, Shan eyaletinin kuzeyindeki Lashio bölgesi dışında telefon ve internet bağlantısının kesildiği ve seyahat yollarının kısıtlandığı belirtildi. Bölgedeki havalimanının kapatılması nedeniyle insanların hareketlerinin kısıtlandığı ve insani yardıma erişimin engellendiği, bu nedenle yardıma ihtiyaç duyan kişilere ulaşılamadığı belirtildi.
Raporda, kasım ayından itibaren ülkenin kuzeybatısında çatışmaların arttığı ve bu bölgede yaklaşık 40 bin kişinin yerinden edildiği vurgulandı.
Raporda, BM Myanmar İnsani Yardım Fonu’nun bölgedeki insani ihtiyaçların karşılanması için 1 milyon dolar bütçe ayırdığı ancak bu miktarın artan ihtiyaçları karşılamaya yetmediği belirtilirken, çatışmaların durdurulması için çatışmaların durdurulması gerektiği ifade edildi. insani yardım sağlayın.
Myanmar’da askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde yolsuzluk iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerginlik yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetimi devraldı.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi başta olmak üzere çok sayıda yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve olağanüstü hal ilan etti.
Kovid-19’a uymadığı gerekçesiyle Ulusal Doğal Afet Yasası’nı ihlal, seçimde yolsuzluk, zimmete para geçirme, rüşvet kabul etme, isyana teşvik, Devlet Sırları Maddesi, bağlantı yasası, ithalat ve ihracat maddelerini ihlal etmekle suçlanan Suu Kyi, 19 önlem. Şubat ayında ev hapsine alındı.
Rusya, desteklediği Myanmar askeri yönetimine önemli miktarda silah sağlıyor.