Haber

Alevi kurumlarından ortak açıklama: Eşit yurttaşlık istiyoruz

Alevi kurumları, Meclis’te cemevleriyle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinin “kültür” sözüyle kabul edilmesine karşı reaksiyon gösterdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, İstanbul’un Sultangazi, Avcılar ve Kadıköy semtlerinde bir ortaya geldi.

Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nin önünde saat 14.00’da bir ortaya gelen Alevi kurumları, “AKP yasanı al başına çal”, “Alevilik vardır, Alevilik haktır”, “Eşit yurttaşlık istiyoruz” sloganları attı.

Alevi Vakıflar Federasyonu Lideri Haydar Baki Doğan açıklama yaptı. Doğan, açıklamasında şunları söyledi:

“Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor.”

“Bu kanun ile ibadetimiz olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir” diyen Doğan, kelamlarına şöyle devam etti: “Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kuruldu. AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine nazaran bir ‘Alevilik tanımı’ yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında ‘kültürel bir öge’ olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir.”

‘AKP ÇÖZÜMÜ BETONDA GÖRÜYOR’

Cumhurbaşkanlığı kararnamesine değinen Doğan, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP hükümeti tahlili betonda, demirde görmektedir. Yıllardır lisana getirdiğimizi buradan bir defa daha haykırıyoruz. Siyasi iktidar da artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, Aleviler burada ve Alevilik haktır. Ve bir kere daha analarımızla, pirlerimizle, dedelerimizle, yoluna sıtk-ı sadakatle bağlı çekilen onca eza, cefa ve sıkıntıya karşın yolundan dönmeyen binlerce talibiyle halkın meclisinin önünde haykırdık. Biz Aleviler kadimden bu yana, yetmiş iki millete bir nazarla bakmış, ‘el- ele, el-Hakka’ düsturu ile bu inancımızı bizden evvelki ulularımızdan, pirlerimizden emanet almış ve inancımızı bizden sonrakilere teslim etmenin sorumluluk ve bilincindeyiz” dedi.

‘ALEVİLERE GÖZDAĞI VERMEYE ÇALIŞTILAR’

Alevilere gözdağı verilmeye çalışıldığını belirten Doğan, “Devraldığımız bu tarihi şuur ve sorumluluğumuzla, 8 Kasım 2022’de Meclis önünde bu yasa tasarısını neden kabul etmediğimizi, son derece barışçıl bir şov ve basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştığımız günün gecesi, Alevilere gözdağı vermeye çalıştılar. Biz Aleviler Kerbela’da Şah Hüseyin, Anadolu’da Hünkar, Banaz’da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin’in kanıyla çizdiği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır. Biz Aleviler cemevlerimizde, cem ibadetimiz ile birbirimize niyaz olur, görür, görülürüz. Bin yılların birikimi inanç gerçeğimiz bu şekilde yaşamış ve yaşamaktadır. İnancımız ‘el ele-el Hakka’ düsturu ile istek temelinde Hak ile Hak olmak gerçeğidir. Bu mana bağı ile her varlık birbirine niyazdır. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tanım etmeyeceğimiz üzere, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tanım edemez” tabirlerini kullandı.

‘ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Doğan kelamlarını şöyle noktaladı: “Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi-Bektaşi inanıcın temel kıymetlerini bugüne kadar yok saydınız. Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız. Alevi-Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da denetim altında tutularak fonksiyonsuz hale getirdiniz. Birebir vakitte dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar, Sünni-Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme emelindedir. Bizleri tanım etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz. Ve tekrar tekrar tabir ediyoruz ki; bir kere daha, tekrar, yine belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik çabamızı, yasal ve türel tabanlarda aramaya ve savunmaya devam edeceğiz.“

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu